torstai 10. syyskuuta 2015

Omppuhilloo!


Voi tätä ihanan kamalaa sadonkorjuu ja säilömisaikaa! Toisaalta on ihanaa kun saa kerätä kesän satoa talteen, mutta toisaalta välillä meinaa pukata stressiä kun tuntuu että pitäisi koko ajan olla säilömässä, purkittamassa, hilloamassa, höyryttämässä tai pullottamassa jotain. Hankimme vastikään toisen pakastimen, 200-litraisen arkun, autotalliin että saadaan kaikki talteen. Kellaria kun ei ole, olen myös pohtinut pienen jääkaapin hommaamista samoihin tiloihin mehuja ja hilloja varten. Onneksi Isäntä on hyvin mukana näissä säilöntäjutuissa, yksinään en ehtisi tai jaksaisi näin paljon. Puutarhan marjapuskat ja lähimetsän mustikat on korjattu talteen, mutta puolukkametsään pitäisi vielä mennä. Viikonloppu meni kuitenkin omppuja hillotessa, hellallamme on porissut ainakin kuusi isoa kattilallista omenahilloa! Koko perheen voimin on kerätty omppuja, me vanhemmat ollaan sitten hillottu ne ja lapset saaneet maistella lopputulosta - hyvältä maistui omaankin suuhun pitkästä aikaa!


Meidän omppuhilloon tulee:
- iso kattilallinen (n. 3 l) pilkottuja omppuja (siemenkodat poistettu)
- n. 4-5 dl vettä kattilan pohjalle
- hillosokeria maun mukaan (laitoin noin 2/3 pussista)

Pilkotut omput pehmennetään ensin kattilassa pienessä määrässä vettä. Pehmeät omput soseutetaan sauvasekoittimella, lisätään sokeri ja keitetään pussin ohjeen mukaan. Hillo purkitetaan kuumennettuihin lasipurkkeihin ja kannet suljetaan tiiviisti.



Omppuhillo on minun suosikkini, ja oikeastaan ainut hillo jota tulee joka vuosi tehtyä. Lisäksi saatan hillota luumuja tai kriikunoita. Mansikat, mustikat ja vadelmat meillä melkein tulee syötyä muuten, kiisseleissä, rahkoissa, puuron päällä ja ihan noin vaan, niitä harvoin hilloan. Tänä vuonna mustikoita riittäisi kuitenkin niin paljon, että voisi niitäkin hillota, jos vielä jaksaa mennä metsään. Mikä on sinun suosikkihillosi?

2 kommenttia:

Pienikin kommentti ilahduttaa!