maanantai 21. syyskuuta 2015

Näistä on minun syksyni tehty

Listojen ylimpänä ystävänä päätin ottaa ensimmäistä kertaa osaa Kivemman blogin Listamania-linkkirinkiin, jossa tämän kuun aiheena on listata omaan syksyyn kuuluvia asioita. Aikalailla samanlaista kaavaa ovat omat syksyni ruvenneet viime vuosina noudattamaan, joten sikäli listan laatiminen tuntui helpolta. Tässä siis minun syksyyni kuuluvia asioita:


1) Marjastus
Keräilijäluonteelle sopiva harrastus, vaikka välillä vähän pitkäpiimäistä puuhaa. Nautin kuitenkin siitä, että pakastin tursuilee kesän ja syksyn jäljiltä kaikenlaisia herkkuja. Nyt olen pakastanut mansikoita, vadelmia, herukoita, mustikoita, puolukoita, marja-aroniaa ja tyrniä. Näitä varten piti hankkia autotalliin kakkospakastin, että saadaan kaikki mahtumaan.


2) Sienestys
Tämäkin keräilijäluonteelle sopivaa puuhaa, jossa hauskinta on ehkä löytämisen riemu. Hyvä koko perheen harrastus, jonka tuloksista voi nauttia herkullisten sieniruokien muodossa. Meillä kerätään talteen kantarellit, herkkutatit ja suppilovahverot, muut saavat jäädä metsään.


3) Sesonkiruoka
Olen vanhemmiten alkanut enemmän kiinnittää huomiota sesonkiruokiin, eli pyrkinyt valmistamaan mahdollisimman paljon ruokia sesonginmukaisista aineksista. Esim. kesällä mulla oli kaalikausi, kun varhaiskaalit olivat mehukkaammillaan. Nyt syksyllä kotimaiset juurekset ovat parhaimmillaan, joten olen laittanut esim. punajuuriruokia. Leivonnaisissa näkyy myös sesongin raaka-aineet, esim. juuri nyt omenat ja puolukat. Tämä kohta liittyy vahvasti kohtiin 1 ja 2.

4) Ryhtiliike (ja romahdus)
Kesäloman jälkeen koittaa auttamatta jokasyksyinen ryhtiliike. Alkusyksystä innostun treenaamaan: tänä vuonna olen aloittanut pilates-tyyppisen syvävenyttelyn sekä Selättimen ja pilates-rullan kanssa harjoittelun selän kuntoutusmielessä. Lisäksi olen tehnyt uudelleen tuttavuutta kuntopyörän kanssa. Vauhdikkaaseen alkuun päästyäni pientä takapakkia aiheutti viime viikolla alkanut flunssa, mutta vielä täältä noustaan. Tiedän myös lähes 100%:n varmuudella, että kun ilmat kylmenevät ja illat pimenevät, kuntoiluinto laantuu ja joulun alla vallitsee jo hälläväliä-meininki ja kuntoilutavoitteet siirretään suosiolla tammikuulle.


5) Elävä tuli
Syksyyni kuuluu myös ehdottomasti elävä tuli, sekä kynttilöiden että takkatulen muodossa. Kynttilät luovat ihanaa tunnelmaa ja mikään ei rentouta raskaan päivän jälkeen yhtä hyvin kuin käpertyminen nojatuoliin takkatulen ääreen. Kotimme päälämmönlähde on talviaikaan takka, joten tästä herkusta saa nauttia lähes joka ilta.

6) Käsityöt
*mikään ei rentouta raskaan päivän jälkeen yhtä hyvin kuin käpertyminen nojatuoliin takkatulen ääreen kutimet tai virkkuutyö kädessä.


7) Kotoilu
Kesäaika on meidän perheessämme enemmän menevää aikaa, jolloin reissataan siellä sun täällä. Syksy kutsuu käpertymään kotiin ja nauttimaan kotoilusta ja siitä tavallisesta arjesta turvallisine rutiineineen.

8) Perhejuhlat
Pitkää ja pimeää syksyä piristävät onneksi viime vuosina lisääntyneet perhejuhlat. Tähän syksyyn mahtuu ainakin kummipoikani 5-v. juhlat, Halloween, kuopuksen 2-vuotissynttärit, omat kolmekymppiset ja pikkujoulut. Kivaa yhdessäoloa notkuvien herkkupöytien ääressä, mikäs sen mukavampaa!

Näistä on minun syksyni tehty. Entäs sinun?

8 kommenttia:

 1. Ihanan kuuloinen syksy sinulla! Sienestämään toivn itsekin pääseväni. Onneksi vielä ehtii. :)

  Aurinkoista päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Vielä ehtii, suppissato on vasta tuloillaan :)

   Poista
 2. Voin niin samaistua tuohon ryhtiliikkeeseen ja sen hitaaseen hiipumiseen. :D Tänä vuonna tosin olen vankasti päättänyt, että liikunta sen kun vain lisääntyy, mutta saas nähdä kuinka lopulta käy... Olisi ihana itsekin marjastaa, mutta autottomana tämä on oikeastaan mahdotonta. :/
  Ihanaa syksyä sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on jo nyt alkanut vähäsen hiipua, jostain syystä olen ollut tosi väsynyt viime päivinä. Toivottavasti saan vielä tsempin päälle. Kivaa syksyä sinullekin!

   Poista
 3. Minä haluisin sienestää, mutta sienituntemus on niin nollassa, etten uskaltaisi yksin lähteä. Pitäisi päästä asiantuntijan mukana metsään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin tunnistan ihan vaan ne muutamat ruokasienet, mitä kerätään (ja tietty kärpässienen) - muut saavat jäädä metsään!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Joo, viime aikoina on mennyt jo vähän romahduksen puolelle :P

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa!