lauantai 22. huhtikuuta 2017

25 asiaa minusta

Törmäsin Anun ja Tainan blogeissa tähän hauskaan haasteeseen, johon vastaaminen ei lopulta ollutkaan ihan helppoa ja postaus onkin muhinut mielessä jo viikkoja :) Lopulta sain kuitenkin tiristettyä 25 satunnaista asiaa minusta! Kuvituskuvina viime aikoina napattuja kuvia kevääseen heräävästä luonnosta.1. Juustot ovat heikkouteni. Tykkään lähestulkoon kaikista juustoista ja juusto on ainut asia, joka aina pitää olla leivän päällä. Rakastan erilaisia juustoja myös salaateissa tai juustotarjottimella yhdistettynä hedelmiin, hilloihin, ilmakuivattuun kinkkuun, suolaisiin kekseihin tai siirappipipareihin. Saint Agur paprika-Tucin päällä on yliveto. Silloin kun minä ja pikkuveljeni ollaan yhtä aikaa vanhempien luona kylässä, porukat ovat yleensä varautuneet ainakin muutamalla hyvällä juustolla ja kekseillä. Isäntä ei ole erikoisten juustojen ystävä, joten kotiin tulee ostettua harvemmin homejuustoja tms., koska muuten joutuisin syömään ne yksin.

2. Olen musiikin suhteen nolostuttavankin aika kaikkiruokainen. Spotifyn soittolistoilta löytyy kaikkea Topi Sorsakoskesta Iron Maideniin, CCR:stä JVG:hen ja Frank Sinatrasta Kaija Koohon. Joskus meillä soi valssit ja tangot, toisinaan iskelmä, nykypoppi tai kasari-hard rock. Jo yläasteella kuuntelin senaikaisen hittimusiikin lisäksi Rauli Badding Somerjokea ja Leevi and the Leavingsiä, mitkä eivät olleet ihan valtavirran suosiossa. Vanhasta suomimusiikista tulee lapsuus mieleen. Joskus ajattelen, että mun olisi pitänyt olla nuori silloin, kun nuorisokin vietti aikaansa tanssilavoilla.

3. Haaveammattini oli joskus lastenkirjojen kuvittaja. Tykkäisin edelleen maalata ja piirtää, mutta harvemmin on enää aikaa sellaiselle.

4. Olen kerännyt vähän kaikenlaista: lautasliinoja, hedelmätarroja, kiiltokuvia, postimerkkejä, tarroja, pieniä muovikasseja, koristekiviä jne. Yksi lapsuuden suosikkiohjelmista oli Hakupalat, joista näitä keräilyinnostuksia välillä tarttui. Tällä hetkellä en oikeastaan kerää mitään – tai no ehkä muumimukeja, mutten mitenkään aktiivisesti tai fanaattisesti.

5. Käsityöt ovat rakkauteni ja henkireikäni, tapa rentoutuakin. Minun on vaikea vain istua katsomassa telkkaria, vaan samalla täytyy olla käsissä jokin neule- tai virkkuutyö. Minulle tuottaa iloa saada jotain konkreettista aikaan. Toteutuksessa voi olla yhtä aikaa useampikin juttu, ja ideoita on päässä jonoksi asti…

6. Olen huono nukkuja. Päivisin olen pystynyt nukkumaan vain poikkeustilanteissa, kuten kipeänä tai raskaana. Stressi vie helposti unet ja asiat jäävät pyörimään mieleen öisin. Parhaiten nukun hiljaisessa ja pimeässä, toisinaan myös autossa. Olen vähän kade sellaisille, joilla on hyvät unenlahjat (esim. Isäntä), se helpottaisi elämää aika paljon.

7. Ihailen soittotaitoisia ihmisiä ja haluaisin itsekin osata soittaa jotain. Lapsena soitin pari vuotta haitaria, mutta silloin ei oikein motivaatio riittänyt ja inhosin musiikin teoriaa, jota piti opiskella soittotuntien ohella. Sittemmin lopetuspäätös on harmittanut, sillä olisihan se komiaa repäistä haitarilla Rantakoivun alla kesäyössä. Kitara olisi toinen instrumentti, jota olisi mukava osata soittaa. Joskus yritin itse opetella, mutta kyllä sekin tyssähti muutaman soinnun tasolle ja nyt ovat tainneet nekin unohtua. Tykkään myös laulaa, mutta laulutaidostani voi olla montaa mieltä.

8. Alan varmaan tulla vanhaksi, koska ajattelen usein että ”silloin minun lapsuudessani / nuoruudessani…”. No, silloin kesät olivat lämpimiä ja talvet lumisia. C-kasetille nauhoitettiin radiosta suosikkibiisit ja sitä toivoi, ettei juontaja alkaisi puhua biisin päälle. Kauppa-auto kiersi syrjäkylillä ja sieltä sai ostaa Maraboun minisuklaalevyjä tai mansikan ja banaaninmakuisia Kesätuutteja tai beigenvärisiä Elmo-puikkoja. Irtokarkkeja sai vain harvoista paikoista, ne myytiin kappalehintaan ja myyjä annosteli ne pussiin. Telkkarissa oli vain muutamia kanavia eikä ollut somea. Asioita, joista ainakin osa on käsittämättömiä nykylapsille ja -teineille.

9. Suosikkielokuviani ovat Quentin Tarantinon leffat, esim. Pulp Fiction, Kill Billit ja Django. Tykkään myös Vihreästä mailista (joka tosin kirjana oli vielä parempi) ja American Sniperista. Leffoja tulee nykyään katsottua harvinaisen vähän, koska katselen paljon sarjoja Netflixistä.

10. Rakastan listoja (ja ehkä siksi tartuin tähänkin haasteeseen). Siis kaikenlaisia muisti- ja to do -listoja, joista voi vetää yli asian sen tehtyään. Teen näitä joskus Isännällekin, joka tosin ei niin paljon listoista perusta. Ehkä pitäisi, koska hänen listallaan on (ollut jo kuukausia) mm. keittiön sokkelilistan asentaminen takaisin paikoilleen astianpesukoneen vaihdon jälkeen…

11. En ole tällä hetkellä yhtään innostunut matkailusta, ainakaan Pohjoismaita kauemmas. Syitä on monia: pienet lapset, levoton maailmantilanne, rahojen laittaminen muihin tarkoituksiin, kuten kotiin ja pihaan. Lasten kanssa lähimatkailemme jonkun verran, ja se on kyllä mukavaa. Elämäni aikana olen käynyt Ruotsissa, Virossa, Saksassa, Turkissa, Egyptissä ja Japanissa.

12. Olen arka autoilija. Tuttuja reittejä ajan mielellään, mutta uusiin paikkoihin en. Minulla on äärettömän huono suuntavaisto, ja pelkään siksi eksyväni helposti ja stressaan parkkipaikan löytymistä. Työmatka-ajelusta nautin, se on sellainen kiva välitila ja siirtymä töistä kotiin tai toisinpäin.


13. Lempituoksujani ovat mm. sitruuna, kardemumma ja terva. Mikään ei tuoksu kesällä paremmalta kuin vastatervattu puuvene tai kirkon katto.

14. Minulla on viherpeukalo aika lailla keskellä kämmentä. En tahdo muistaa kastella huonekasveja kovin usein, joten meillä menestyvät vaatimattomissa oloissa viihtyvät kasvit, jotka saavat reilusti kuivahtaa kastelukertojen välillä. Kuisti on poikkeus, siellä on erityisen hyvät olosuhteet: viileää ja valoisaa. Lisäksi siitä tulee kuljettua niin usein, että saattaa muistaa välillä kastella kukatkin mennessään. Olen päättänyt kuitenkin tänä vuonna investoida vähän vihersisustukseen. Nähtäväksi jää, miten minun (ja kasvien) käy… Paremmin pärjään ulkokasvien kanssa, ehkä siksi että luontoäitikin hoitaa välillä kastelun.

15. Tykkään leipomisesta ja juhlien suunnittelusta.

16. Tykkään pelata lauta- ja korttipelejä, vaikka nykyään näille harrastuksille ei juurikaan jää aikaa. Lautapeleistä lemppareita ovat Catan, Trivial Pursuit, Alias ja Rappakalja. Korttia pelasin paljon ala- ja yläasteikäisenä: Maijaa, Lännen nopeinta, Kasinoa, Kymppikaatoa, Ristiseiskaa, Ryöstöä ja mitä näitä nyt on. Aikuisiällä innostuin Isännän mukana pelaamaan Texas Hold’em -pokeria, mutta lasten myötä sekin on vähän jäänyt. Pokerinaamani ei ole kylläkään sieltä parhaimmasta päästä…

17. Katson tosi vähän telkkaria, koska Netflix. Kanavia on niin paljon, etten enää pysy perässä mitä milloinkin ja mistäkin tulee. Joskus tulee katseltua tv-ohjelmia jälkikäteen nettipalveluiden kautta. Netflixistä on tullut katseltua paljon pohjoismaisia dekkarisarjoja, Breaking Badia, Better Call Saulia, Orange is the New Blackia jne. On kätevää, kun joka ilta tulee samaa ohjelmaa :)

18. Haaveilen kesälampaista omaan pihapiiriin. Olisi ihanaa lasten kanssa käydä ruokkimassa ja rapsuttelemassa niitä. Kun olin pieni, isovanhemmillani oli paljon lampaita, joten ne kuuluivat kiinteästi omaan lapsuuteen ja niihin liittyy paljon rakkaita muistoja. Tykkäsin katsella, kun mammani pilkkoi juureksia lampaille: kädet kävivät niin nopeasti ja iso laari oli äkkiä täynnä. Lampaita oli kiva rapsutella ja ruokkia, aina tuotiin kotoa kuivat leivät niille. Kesäisin oli joskus karitsoja, ja tuttipullon antaminen niille oli ihan parasta.

19. Soutuveneellä soutaminen on yksi kivoimpia juttuja, mitä voi kesällä tehdä, etenkin sellaisina iltoina, kun on ihan hiljaista ja tyyntä. Harmi, ettei moneen vuoteen ole edes laskettu venettä vesille. Yhtenä lapsuuden kesänä sousimme serkkuni kanssa niin paljon mamman vanhalla ruuhella, että sain häntäluuhuni rasitusvamman…

20. Kotitöistä pyykinpesu on ehdoton lempparini: tykkään lajitella pyykkiä, ripustaa kuivumaan, viikata ja viedä kaappeihin (paitsi yläkertaan). Silityskin menettelee, mutta huomaan tekeväni sitä vasta, kun on ihan pakko (eli silloin kun silitettävän pyykin kaapin ovi ei enää mene kiinni).  
   
21. Viime vuosina olen innostunut luonnosta ja luontoretkeilystä. Tähän on ehkä vaikuttanut muutto kaupungin opiskelijakämpästä luonnonhelmaan sekä jälkikasvu. Mikään ei ole sen parempi koko perheen harrastus kun luonnossa kulkeminen hyvillä eväillä höystettynä. Tykkään myös marjastuksesta ja sienestyksestä.

22. Olen aika ujo, ja suuressa porukassa otan helposti tarkkailijan roolin. Mutta kun tutustun kunnolla johonkuhun, olen myös aika avoin.

23. Tykkään kirjojen lukemisesta, mutta sekin on sellainen asia, jota nykyään ehdin harvemmin tehdä. Yksi romaani saattaa viedä kuukausia, koska luen ainoastaan nukkumaan mennessäni (enkä aina silloinkaan) pari aukeamaa. Lapsille luen kuitenkin päivittäin.

24. Lempikarkkini on suolainen salmiakki (mutta moni lähes kaikki muukin kyllä menee alas).

25. Kammoan paarmoja ja amppareita, mikä joskus aiheuttaa kiusallisia tilanteita yleisillä paikoilla. Kiljuntaa olen koittanut rajoittaa lasten takia, etteivät oppisi samanlaisiksi. Kesää odotellessa!  

                   
Joko sinä olet tehnyt tämän haasteen tai meinaatko tarttua tähän? Linkitä ihmeessä kommenttikenttään oma postauksesi tai kerro joku asia itsestäsi :)

8 kommenttia:

 1. Hauska haaste, eipä ole tullut vastaan aikaisemmin. Hauskoja juttuja. (: Instagramin puolella on kyllä jokin vastaava kiertänyt, mutta seuraamissani blogeissa en ole nähnyt. Täytyypä harkita osallistumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos lähdet mukaan! Tätä oli ihan hauska kirjoitella ja pohtia, mutta ihan helppoa ja nopeaa se ei ollut...

   Poista
 2. Olipas hauskaa luettavaa. Komppaan yllättävän montaa kohtaa... eritysesti nuo ampparit.... siis niin IIIK. Ihan sama, olen y-r-i-t-t-ä-n-y-t rajoittaa kiljumista ja pois juoksemista... mutta mutta... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että jaksoit lukea pitkän rotlan loppuun :) Noi ampparit on kyllä aika pahoja, varsinkin loppukesästä kun ovat jo vähän pökkyräisiä ja tulevat ihan iholle. Kerran sattui kaupunkibussiin amppari ja minä liimauduin penkkiin kauhusta jäykkänä...

   Poista
 3. Hih, c-kasetit ja irtokarkit kappalehintaan, oi niitä aikoja. 😀 Näitä on kyllä hauska lukea. Kivaa sunnuntai-iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli sitä kultaista kasari- ja ysäriaikaa :) No toki joissain asioissa aika on tainnut kullata muistoja... Kivaa iltaa sinullekin, Outi!

   Poista
 4. Kiva haaste! Olen muutamassa blogissa näitä lukenut.
  En ole vaan saanut aikaiseksi tehdä.
  Muutama sama juttu kuin sinulla.
  Kohdat: 1,2,3. Tykkään piirtää, mutta ei ole aikaa piirrellä.
  4,8,10,15 ja 22.
  Eli aika paljon samoja juttuja.
  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun jaksoit kahlata tän läpi Sari! Aika paljon yhteistä löytyi :) Kivaa viikkoa sinullekin!

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa!