tiistai 13. syyskuuta 2016

Leipäviikko, osa 2/4: Aamusämpylät

No pitihän minunkin kokeilla aamusämpylöitä, joiden ideana on tehdä taikina valmiiksi edellisenä iltana ja paistaa lämpimäisiä seuraavan aamun aamupalapöytään. Sämpylät olivat tosi maukkaita ja pehmeitä, vaikka taikina olikin melkoisen tanakan oloista (ja pelkäsin että sämpylät muistuttaisivat enemmän tykinkuulia). Ajatus itseleivotusta tuoreesta aamupalaleivästä on kyllä niin ihana, että pitää tutustua useampiinkin variaatioihin. Vaivan palkitsee täysi vatsa ja perheenjäsenten hymyilevät suut :)


Aamusämpylät

15 g hiivaa
3 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
1 dl auringonkukan siemeniä
5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl neljän viljan hiutaleita
2 rkl öljyä


Liuota hiiva kylmään veteen. Sekoita joukkoon suola, siirappi ja auringonkukan siemenet. Sekoita jauhot ja hiutaleet keskenään ja lisää jauhoseos taikinaan samalla hyvin vaivaten. Lisää öljy alustuksen loppuvaiheessa. Peitä kulho kelmulla ja nosta yöksi jääkaappiin. Vaivaa taikina aamulla jauhotetulla pöydällä, jaa 16 osaan ja pyöritä sämpylöiksi. Kohota sämpylöitä 40-asteisessa uunissa liinan alla noin 20-30 minuuttia. Ota sämpylät uunista ja kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia. Nauti aamupalapöydässä hyvässä seurassa.


PS. Aamupalapöytään voi pyöräyttää myös pataleivän, jonka taikina niin ikään nousee yön yli!

10 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä sämpylöitä, hyvä taikina.

    VastaaPoista
  2. Voi vitsit, mulla on tehnyt mieli leipoa sämpylöitä jo vaikka kuinka kauan! Tämä resepti olisi kyllä kiva toteuttaa viikonloppuaamuna, näyttää tosi hyvältä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän hirvitti ensin alkaa aamulla sämpylöitä pyörittelemään, mutta pieni vaiva oli kyllä sen arvoista :)

      Poista
  3. Kaikki neljä leipääsi kuulostavat super hyviltä! Tämä ohje taitaapi mennä ensimmäisenä kokeiluun. :)

    VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa!