maanantai 12. syyskuuta 2016

Leipäviikko, osa 1/4: Saaristolaisleipä

Tiesittekö, että nyt vietetään leipäviikkoa? Minä olen oikeastaan viettänyt sitä tässä jo parisen viikkoa, leiponut nimittäin viimeaikoina nimenomaan leipää. Tämän viikon aikana on tarkoitus jakaa kanssanne yksi suosikkileipäreseptini sekä muutamia uusia kokeiluja, tervetuloa mukaan!

Aloitetaanpa leipäviikko tutulla klassikolla, saaristolaisleivällä, jota tulee leivottua useampaan otteeseen vuodessa ja tarjottua esim. juhlapöydässä. Aromikas tumma limppu on mielestäni parhaimmillaan tarjottuna graavilohen, kylmäsavulohen tai toast skagen -tyyppisen raputahnan kanssa, mainiota myös lohikeiton kera. Taikinan tekeminen on tosi nopeaa, eikä vaadi vaivaamista. Sen sijaan pitkä nostatus- ja paistoaika vaativat kärsivällisyyttä, mutta odotus palkitaan!


Saaristolaisleipä (2 vuokaa)

7 dl piimää
50 g hiivaa
2 dl siirappia
2 tl suolaa
2 dl kaljamaltaita
2 dl vehnäleseitä
2 dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja

(Voiteluun siirappivettä)

Liuota kädenlämpöiseen piimään hiiva. Lisää joukkoon siirappi ja suola, maltaat, vehnäleseet, ruisjauhot ja vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Kaada kahteen voideltuun vuokaan ja anna kohota noin 1,5 tuntia. Paista uunin alatasolla 175 asteessa 1,5-2 tuntia. (Voitele halutessasi paistamisen loppuvaiheessa siirappivedellä). Leipä on parhaimmillaan, kun se on tekeytynyt viileässä muutaman päivän.

Vinkiksi sinulle, joka pidät tummista limpuista: kokeile myös tätä olutlimppua, sekin vie kielen mennessään!

2 kommenttia:

Pienikin kommentti ilahduttaa!