lauantai 25. heinäkuuta 2015

Ferguilua

Kaikkea sitä oppiikin pienten poitsujen äitinä. Meillä on kova traktorivaihe meneillään, ja kesän mittaan ollaankin ihasteltu monia traktoreita, uusia ja vanhoja. Olen alkanut itsekin kiinnostua erityisesti vanhoista traktoreista, mikä on ollut yllätys huomata. Pikkaisen on tullut tutustuttua traktorien historiaankin aina lokomobiileista uudenaikaisiin vekottimiin. Kuvissa vilahtelee vanha, käytöstä poistettu Hiiri-Fergu (tunnetaan myös nimillä Pikku-Harmaa tai Harmikki), joka nyt sijaitseen Kustavin Savipajalla. Sen päällä pojat ovat poseeranneet, esikoinen jo useampanakin kesänä. Alemmissa kuvissa puolestaan on isopappan tallista löytyvä Massikka. Harmaat Fergusonit ovat ajalta, jolloin Harry George Ferguson vielä tuotti traktoreita omassa tehtaassaan. Myöhemmin hän myi yhtiönsä Massey-Harrisille, minkä jälkeen traktorit vaihtoivat väriään punaisiksi ja nimeään Massey-Fergusoneiksi.


Jaa että mistäkö tämän kaiken olen oppinut? Kuukauden verran ollaan lueskeltu iltasaduksi George Johanssonin Masa Mainio kertoo traktoreista, niin, että 1,5-vuotias Omppuposkikin tietää millainen moottori John Deeren D-mallissa on (no tietysti makaava!). Nyt kirja on (onneksi) palautettu kirjastoon ja keskitytään välillä johonkin muuhunkin. Suosittelen sitä kuitenkin lämpimästi kaikille pienten traktorimiesten äideille ja miksei muillekin traktoreista kiinnostuneille. Näillä kuvilla osallistun myös Pienen Linnun makrokuvahaasteeseen, jonka tämän viikon teemana oli "aihe vapaa". Muita kuvia löydät täältä

18 kommenttia:

 1. Mahtava paikka leikkiä ja löytää seikkailuja!

  VastaaPoista
 2. No tuommoinen innostushan tarttuu, ja etenkin jos on hyvä kirja. Itse innostuin tässä blogipostauksessani arvioimastani traktorikirjasta kauheasti:

  http://ritamentor.blogspot.fi/2014/03/marjatta-ja-vesa-rohila-lasten-uusi.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Täytyypä tutustua myös tuohon arvioimaasi teokseen, vaikuttaa mielenkiintoiselta :)

   Poista
 3. Ompa komeat Fergusonit, ensimmäinen on kyllä oikea komistus!

  VastaaPoista
 4. Kaunis tuulahdus menneestä ajasta!

  Tuollainen traktorikirja olisikin itselle hyödyksi. Kumpikaan tytöistä ei ole vielä erityisen kiinnostunut autoista, mutta itseä aina välillä hävettää, kun rekka- ja kuorma-autokin menee sekaisin, saati sitten muut isot pyörillä liikkuvat ajoneuvot tai työkoneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä lastenkirjat sivistävät meitä aikuisiakin ;) Mullakin aiemmin meni kuormurit ja rekat saati aurat ja äkeet sekaisin, mutta nyt tunnistan aika paljon kaikennäköisiä vekottimia. Samaten luontotietämys on kasvanut huomaamatta, lapsen uteliaisuus ja innostus tarttuu :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Joo, varsinkin tuo sammaloitunut Harmikki on hienosti ajan patinoima :)

   Poista
 6. Tuollainen Ferku oli meillä maalla kotona, kun olin lapsi.

  VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa!