perjantai 3. huhtikuuta 2015

Veikeät pupusämpylät

Törmäsin leivontakirjojani selaillessa pupusämpylöiden ohjeeseen, ja pääsiäisloman kunniaksi leipaisin pari pellillistä näitä. Varmaan lähes mikä tahansa sämpylätaikina tähän kävisi, itse yhdistelin ohjetta kirjasta ja jauhopussin kyljestä ja päädyin tällaiseen:

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1/2 dl siirappia
1 1/2 tl suolaa
1 dl rypsiöljyä
12 dl rouheisia sämpyläjauhoja
rusinoita

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää muut aineet ja alusta kimmoisaksi taikinaksi. Anna nousta peitettynä lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. Ota taikinasta 1/3 sivuun korvia varten, ja leivo lopputaikina 20 soikeaksi sämpyläksi. Jaa sivuun ottamasi taikinapala 20 osaan, pyöritä osista noin 8 cm pituisia tankoja, joiden toisen pään painelet litteäksi (pupun kasvot). Leikkaa noin puoleen väliin taikinapalaa viilto. Laita osat sämpylöiden päälle niin, että kasvopuoli menee vähän sämpylän alle. Puolita rusinat ja painele ne silmiksi. Kohota sämpylöitä noin puoli tuntia. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla n. 15 min.

Mulla toinen pelti unohtui vähän yliajaksi uuniin, eli kirjaimellisesti rusakoita tuli (muttei sentään mustia jäniksiä) ;) Lasten mielestä tämä oli suuri hitti, joten taidan ottaa tästä uuden pääsiäisperinteen. Voishan ohjetta tietysti soveltaa myös pikkupulliin!? 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pienikin kommentti ilahduttaa!