sunnuntai 20. tammikuuta 2019

Uuden vuoden lupauksia

Tammikuu on jo yli puolen välin, mutta postataanpa nyt vielä muutama ajatus uuden vuoden juhlinnan jälkitunnelmissa. Tosiaan, vuoden vaihtuessa on aina sellainen olo, kuin kääntäisi uuden sivun elämästä ja kaikki voi alkaa puhtaalta pöydältä. Muutamien joulunjälkeisten lomapäivien myötä mieli on selkeästi levännyt ja pää kuplii uusista ajatuksista. Jotkut urautuneet arjen järjestelyt voi nähdä uusin silmin ja saada oivalluksia parempaan arkeen. Varsinaisia uuden vuoden lupauksia en ole tavannut tehdä, mutta muutamia tavoitteita haluan itselleni/perheelleni asettaa:

1) Väriä elämään - syödään enemmän kasviksia, muodossa tai toisessa. Tuntuu, että joulun alla arki meni ihan suorittamiseksi ja syötiin vähän mitä sattui. Jos nyt ehdin laittaa ruoan, niin ainakin salaatit ja lisukkeet korvattiin usein vain muutamalla kurkkuviipaleella lautasen reunalla. Nyt olen höyryttänyt kasviksia ja tehnyt gratiineja lisukkeeksi. Nam, ainakin minulle ne maistuvat!


2) Lisää happea - ulkoillaan enemmän, yhdessä ja erikseen. Tästä olen koittanut pitää kiinni vuoden vaihduttua. Yritän käydä itse edes lyhyellä lenkillä melkein joka päivä. Lisäksi koetetaan ehtiä ulos perheenä vähän useammin, nyt kun kelitkin suosivat. Lapsia ollaan käytetty jo useampaan otteeseen luistelemassa, ja intouduinpa tilaamaan myös omat kaunarit :) Potkukelkkailu on myös palannut meidän arkiliikuntarepertuaariimme teiden niin salliessa. Töissäkin olen ainakin joinain päivinä pyrkinyt ruokkiksella tekemään pienen happihyppelyn.


3) Lisää käsitöitä - miksi en tekisi enemmän sitä, mistä nautin? Nyt vaan raivaamaan enemmän tilaa iltoihin, jotta ehdin edes vähän kässäillä päivittäin. Kuulemma tuo rentouttaakin ihan viinilasin lailla :) Myös ompelukone on taas kaivettu viikonloppuisin aktiivikäyttöön, ja mielessä on monta ideaa toteutettavaksi. Tavoitteena on erityisesti kässäillä omaksi ja oman perheen iloksi, kun useina vuosina on tuntunut käsityöt enemmän putoilevan pukinkonttiin... Jos tänä vuonna olisi suutarilla itsellään ja suutarin lapsillakin kengät ;)


4) Vähemmän kulutusta - joulunalusaika perinteisesti verotti kukkaroa aika paljon, joten nyt on aika kiristää vähän nyörejä ja harkita enemmän ostoksia. Ostetaan vaan tarpeeseen, käydään isosti kaupassa kerran viikossa, syödään jääkaappi ja pakastin tyhjäksi ennen täyttöä. Joitakin isompia hankintoja on odotettavissa tulevana vuonna, joten säästetään niihin ja karsitaan turhasta. Tällä viikolla meille tulikin ilmalämpöpumppu alakertaan ja viilennyspumppu ylös kuumien kesien varalle. Suunnitteilla tälle vuodelle olis vielä uusia meidän aikuisten petauspatja, asennuttaa pihalamput ja vähän tuunata keittiön kaappien sisuksia. Tarkkaan harkittuja juttuja, tavaramäärän karsimista eikä ostomorkkista turhista hankinnoista.

Toivon, että nämä pyrkimykset eivät hautaudu kiireisen arjen pyörteisiin, sillä kuitenkin jokainen niistä vaikuttanee jaksamiseen ja hyvinvointiin. Parempi arki, parempi mieli, niin uskon!

Teitkö sinä jotain uuden vuoden lupauksia? 

16 kommenttia:

 1. Hyviä lupauksia <3 Mukavaa sunnuntaita Siulle <3

  VastaaPoista
 2. Oikein hyvät lupaukset ! Itse päätin jatkaa samaa mitä päätin edellisenä uutena vuotena eli 1) hengailen vähemmän Facebookissa ja 2) yritän pudottaa painoa syömällä vähemmän. Molemmat lupaukseni pidin melko hyvin koko vuoden 2018 ja niistä tuli melkeinpä elämäntapa, pienin poikkeuksin. Painoa putosi 4 kiloa mutta yksi tuli takaisin joulun seutuna. Voiton puolella ollaan vielä.

  Onnea pyrkimyksillesi ja antoisaa tätä vuotta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä kuulostavat sinunkin päätöksesi! Antoisaa uutta vuotta Rita <3

   Poista
 3. Hyviä lupauksia,joita allekirjoitan itsekin!Varmaan kaikkien hyvä ottaa tuo kuluttamisen vähentäminen listalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, nää ovat maltillisia, ja siksi toivottavasti toteutaettavissa :)

   Poista
 4. Minä en uskalla enää tehdä mitään lupauksia kun unohdan ne kuitenkin heti samantien 😊

  VastaaPoista
 5. Hyvin samankaltaisia mietteitä täällä minulla.Ostin hiukan "oma lehmä ojassa"-periaatteella kokkipojalleni yhdeksi joululahjaksi edullisen,käsikäyttöisen spiraalileikkurin vihanneksille.Voi hitsi,että oli hyvää,kun leikattiin kahdelle kesäkurpitsasta "pastanauhaa"ja käytettiin kuin olisi spagettia kastikkeen alla!Muutenkin syömme paljon kasviksia ja salaatteja,nyt päätetty välttää valkoista,niin pastassa,riisissä kuin leivässäkin.Se on onni,jos kasviksista tykkää,niin ei tarvi syödä vastentahtoisesti.😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa hyvältä tuo "pasta" :) Mäkin oon kyllä nyt innostunut kovin tästä kasvispainotteisesta linjasta ja samalla jäänyt leivän syönti aika minimiin.

   Poista
 6. Kuulostaa hyviltä suunnitelmilta. :)

  VastaaPoista
 7. Kyllä voisin nuo kaikki myös toteuttaa. Hyviä suunnitelmia.

  VastaaPoista
 8. Erittäin hyviä tavoitteita! <3
  Kasviksista olen aina pitänyt. Nyt masuasukin verokilla olen raaskinut ostellakkin enemmän raaka-aineita. Yllättävää kyllä, mutta kasvisten lisääminen ei olekaan kasvattanut ruokakuluja, josta olen ollut erityisen tyytyväinen. Nam nam. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenspa:) Oi oi, ihania uutisia! Onnea odotukseen <3 <3 <3 Kyllä masuasukkia kelpaa hemmotella kasviksilla :)

   Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa!