maanantai 16. marraskuuta 2020

Kirja-arvostelussa Aikuisten leikkikirja


Kuulun ihmisiin, jotka suhtautuvat leikkimiseen hieman ristiriitaisesti. Toisaalta saatan tuntea itseni vaivaantuneeksi esim. päiväkoti-ikäisen vanhempainilloissa, joissa vanhemmat laitetaan leikkimään samoja leikkejä kuin mitä lapset päivähoidossa ovat kokeilleet. Enkä ole oikein (enää) hyvä leikkimään barbeilla tai legoilla, vaikka lapset välillä pyytävätkin. En myöskään ole rohkein heittäytyjä, ainakaan tuntemattomassa porukassa. Toisaalta olen aina tykännyt kaikenlaisista peleistä, visailuista ja kisailuista, ja kilpailuhenkeäkin löytyy. Aikana ennen lapsia vietimme toisinaan kokonaisia mökkiviikonloppuja pelaten porukalla niin korttia kuin kaikenlaisia lautapelejä Trivial Pursuitista Rappakaljaan. Nykyäänkin illanvietto ilman minkäänlaista ohjelmaa tuntuu vähän tylsältä, erityisesti jos ei juurikaan tunne muita juhlijoita. Pelit, leikit, kisailut ja visailut ovatkin oiva ja luonnollinen tapa paitsi pitää hauskaa, myös tutustua uusiin ihmisiin. Niinpä esim. omissa jokavuotisissa terassibileissä meillä on vähintäänkin ollut tietovisaa ja myös joitakin fyysisempiä lajeja (esim. Speden spelit -tyylisiä aktiviteetteja), joissa ollaan joukkueittain kisailtu. Voi miten harmittaakin, että koronan takia jäivät viime kesäiset pippalot pitämättä, toivottavasti jälleen ensi kesänä... Myös vieraillessamme esim. vanhempieni luona vietämme usein iltaa itse keksimiämme tietopelejä pelaten. Lasten synttäreilläkin meillä on usein ollut esim. synttärisankariin liittyvä tietovisa, joka on saattanut olla ihan kynä-paperi-visa tai kerran toteutin vastaavan myös Kahoot!-sovelluksella. Someaikana, jolloin moni aikuinenkin viettää tunteja nenä kiinni älylaitteessa, yhteiset peli- ja leikkihetket ovat virkistävää vaihtelua ja parhaimmillaan niistä tulee ikimuistoisia.   


Olinkin aika innoissani, kun sain Tuuma-kustannukselta arvosteltavakseni Metti Vuoskun ja Anette Siilin kokoaman Aikuisten leikkikirjan. Päällimmäisenä ajatuksena tietenkin, mitä kaikkia uusia ideoita saisin tuleviin illanviettoihin. Ja löytyihän niitä! Kirjassa on kaiken kaikkiaan 35 eri leikkiä, jotka on jaettu neljään eri teemaan. Ystävien kesken -osiossa on nimensä mukaisesti leikkejä, jotka sopivat esim. illanviettoihin ystävien kesken, syventämään keskusteluja, herättämään uusia ajatuksia tai uppoutumaan vanhoihin muistoihin. Kuinka hyvin tunnemme? -osion leikit auttavat tutustumaan uusiin ihmisiin, mutta myös itseen, kumppaniin tai ystäviin uusin silmin. Vietä kanssani hetki aikaa -teeman leikit ovat nopeita ja sopivat ajankuluksi pieniin, tylsiltä tuntuviin hetkiin tai esim. automatkoille. Viimeisen, Tässä menee tovi -teeman leikit puolestaan vievät nimensä mukaisesti vähän enemmän aikaa. Kirjan leikit vaativat enimmäkseen ”päätä” (älyä, huumorintajua, kekseliäisyyttä, uteliaisuutta), eikä niinkään esim. fyysistä taituruutta.
  
Kirjan leikeissä viehättää niiden helppous: etukäteisvalmisteluja tai erityisiä välineitä ei juurikaan tarvita, vaan yleensä kynä ja paperi riittävät, ja jossain leikissä pärjää pelkällä peukullakin. Muutama leikeistä oli jo entuudestaan tuttu, kuten Kuka minä olen tai Tapahtumabingo, josta kirjassa tosin annetaan paljon hauskempi versio kuin mihin on esim. häissä törmännyt. Uusi versio sopisi mainiosti esim. työporukan pikkujouluihin :D Huomasin osan leikkien kohdalla miettiväni myös erilaisia sovelluksia koko perheen versioiksi esim. puuduttavien automatkojen ratoksi, tai virtuaalisia versioita esim. Zoomin kautta pelattavaksi. Ammattini kautta pohdin myös joidenkin leikkien soveltuvan esim. ryhmäyttämiseen ja tutustuttamiseen opetus- ja koulutustilanteissa.

Nostan esiin yhden ennakkosuosikin, Tunnustusleikin, joka päätyy ehdottomasti kokeiltavaksi. Siinä jokainen osallistuja kirjoittaa lapulle salaisuuden tai tunnustuksen, jota muut osallistujat eivät tiedä. Kaikkien tunnustukset laitetaan kippoon, josta kukin vuorollaan nostaa yhden ja lukee sen ääneen. Muut yrittävät arvailla, kenen tunnustus on kyseessä. Lopuksi tunnustuksen kirjoittaja paljastaa itsensä ja kertoo tarinan tunnustuksensa takaa. Tämäkin sopisi mainiosti tulevan pikkujoulukauden juhliin, vaikkapa työporukan kesken.

Kenelle kirjaa suosittelisin? Henkilölle, jolta löytyy pilkettä silmäkulmasta! Sellaiselle, joka tykkää heittäytyä leikkeihin ja peleihin. Toisaalta myös sellaiselle, joka ei ehkä ole vielä löytänyt leikin riemua tai on sen aikuisiällä unohtanut. Työporukan kahvihuoneeseen. Ehdottomasti teos on ainakin oivallinen lahjavinkki ihmiselle, jolla on jo kaikkea!

 

Millainen on sinun suhteesi leikkeihin ja peleihin? Iloa ja riemua pimeään marraskuuhun!

Arvostelukappale Aikuisten leikkikirjasta saatu Tuuma-kustannukselta.

14 kommenttia:

 1. Kuulostaa hauskalta kirjalta!
  Minä niin odotan kun ensimmäinen lapsenlapseni on leikki-iässä!Olin omien lasteni kanssa myös hieman jäykkä leikkimään,ei ollut ihan ominta itseäni.Mielummin luin satukirjoja,piirtelin ja askartelin heidän kanssaan.Nyt olen kypsynyt hassuttelemaan,joten leikit varmasti sujuvat tyttären pojan kanssa paremmin.😁
  Ja minäkin rakastan pelejä jne.aikuisten kesken!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla :D Meillä isommat lapset ovat nyt sen ikäisiä, että Muuttuva labyrintti, Afrikan tähti ym. lautapelit jo onnistuvat. Pelikortit kuuluvat omiin suosikkeihin ja niillä osasi lapsena vaikka mitä pelejä, täytyisi saada lapsetkin innostumaan niistä :)

   Poista
 2. Onpa hieno sisustus hiiriporukan kodissa! Onkohan se hankittu Hiirolan JYSKistä? 😀 Käytän maahanmuuttajien suomen opetuksessa paljon leluja havaintomateriaalina. Oiva lisä olisi jotkut pelit tai leikit. Olen valitettavan tottumaton pelaamaan mitään, pitäisi alkaa kehittää sitä puolta. Kiitos ideoista 🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Suurin osa kalusteista taitaa olla Lidlistä :D Joulun alla siellä on hyviä lelutarjouksia.

   Poista
 3. Kivan kuuloinen kirja. Työn puolesta tulee leikittyä lasten kanssa paljon ja nyt saisi olla tuon oman pojan kanssa ihan koko ajan leikkimässä. 😅 Eniten tykkään olla leikin rakentaja sekä lasten, että aikuisten kesken. Luon puitteet ja muut saa sit leikkiä. 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kiva kirja oli! Mulla vähän sama juttu, tykkään järjestää esim. nukketaloa ja rakennella taloja pikkulegoista, mutta se leikkiminen ei sitten olekaan sitä ominta juttua :)

   Poista
 4. Kiintoisa vinkki! Saattaapa päätyä pukinkonttiin ilahduttamaan koko pesuetta! Tuija

  VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa!