lauantai 10. lokakuuta 2015

3 + 1 herkkua omenasta

Omena on yksi kestosuosikkiaineksistani, jota voisin syödä kuinka paljon tahansa ja lähes missä tahansa muodossa. Syksyn omenasato onkin houkutellut kokeilemaan uusia (ja vanhoja) omppuleivonnaisreseptejä, joista tässä postauksessa esittelen 3+1. 

Syksyn ensimmäinen kokeilu oli Pirkan Onnin omenapiirakka, joka pohjaltaan ja täytteeltään oli aika perinteinen, mutta johon päälliseksi tuleva sokerikakkumainen taikina toi uuden säväyksen. Tämä piirakka maistui hyvältä, ja oli todella mehevä (ehkä pohja jäi mulla vähän raa'aksi, mutta toisaalta tykkään taikinaisesta mausta makeissa leivonnaisissa). 


Seuraavaksi kokeilin omena-hunaja-blondieseja Kinuskikissan tyyliin. Taikinaan ei tullut lainkaan tavallista sokeria, vaan makeus tuli valkosuklaan ja hunajan muodossa. Paistoaika oli lyhyt, jolloin pohja jäi kosteaksi. Nämä olivat mielestäni parhaimmillaan seuraavana päivänä hiukkasen mikrossa lämmitettynä, vaniljakastikkeen ja kahvikupin kera.



Sitten vuorossa olivat omenaviinerit, joiden idean bongasin Markanpilkkuja-blogista. Voitaikinaleivonnaiset ovat helppoudessaan koukuttavia, ja tietysti hyvänmakuisia. Tuunasin ohjetta vähän ja tein itse tämän mukaan:

Vaniljaiset omenaviinerit (10 kpl)

1 pkt voitaikinalevyjä (5kpl)
0,75 dl vaniljakreemijauhetta (esim. Sallinen)
2,25 dl kylmää vettä
1,5-2 isoa omenaa
vaahterasiirappia
kanelia
Voiteluun: 1 muna
Koristeluun: tomusokerikuorrutetta

Ota voitaikinalevyt huoneenlämpöön ja leikkaa ne kahtia neliöiksi.  Vatkaa vaniljakreemijauhetta ja vettä sähkövatkaimella noin 5 minuuttia, ja jätä hetkeksi jääkaappiin lepäämään. Kuori ja leikkaa omenat lohkoiksi. Voitele taikinanneliöiden reunat ja lusikoi keskelle kreemiä. Asettele omenalohkoja kreemin päälle, valuta päälle vaaherasiirappia ja ripottele kanelia. Paista uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia. Kuorruta jäähtyneenä tomusokerikuorrutteella. Nauti!



Ja lopuksi vielä klassikoiden klassikko, kaura-omenapaistos, joka vaniljajätskin kanssa tarjottuna taisi näistä nousta lasten suosikiksi. Eli pilkotut omenat ja tilkka vettä voideltuun uunivuokaan, 100g voita, desi fariinisokeria, pari desiä kaurahiutaleita ja vähän kanelia kattilassa sekoitettuna kaadetaan omenoiden päälle ja heitetään puoleksi tunniksi parisataa-asteiseen uuniin. Jästkiä kylkeen nam!


Blogi on ollut tavallista hiljaisempi kuluneella viikolla: syynä on ollut vetämätön ja flunssainen olo sekä tietokoneen hajonnut näytönohjain (tms.), mistä johtuen näytön resoluutio on niin heikko, että esim. kuvien käsittely on ihan arpapeliä. Uusi kone on tilattuna, sitä odotellessa! Makeaa viikonvaihdetta :)

6 kommenttia:

  1. Blogissani olisi sinulle tunnustus ja kysymyksiä! Käyppä kurkkaamassa. ;)
    http://markanpilkkuja.blogspot.fi/2015/10/liebster-award-tunnustus.html

    VastaaPoista
  2. Ai miten hurmaavia herkkuja ! Tein eilen kauraisen omenapiirakan josta tuli tosi hyvä. Kaura ja omena ovat terveellisiä. Sillä voi lohduttaa itseään kun kauhoo jätskiä päälle ja tietää että taikinassa on voita ja sokeria. (Heh heh)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kaura ja omppu sopivat hyvin yhteen, jätskillä kuorrutettuna varsinkin:P

      Poista
  3. Voi mitä herkkuja! Ihan uusiakin reseptejä - kiitos kun jaoit!

    Minulla on sinulle jouluinen haaste blogissa
    http://paijaqo.blogspot.fi/2015/10/liebster-award-x-2.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pia haasteesta, koitan vastailla siihen mahdollisimman pian :)

      Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa!