Helppo olutlimppu (2 kpl)
2 pientä tölkkiä olutta (á 0,33 l, tummasta tulee vahvempi maku, mutta vaaleakin olut käy tässä hyvin)
50 g hiivaa
2 dl siirappia
2 dl kaljamaltaita
1 dl ruisrouhetta
1 dl vehnäleseitä
2 tl suolaa
2 dl ruisjauhoja
8 dl vehnäjauhoja
Lämmitä olut kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää muut aineet ja sekoita taikina tasaiseksi puuhaarukalla. Kaada kahteen voideltuun, suorakaiteen malliseen leipävuokaan ja anna kohota lämpimässä 1-2 tuntia. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin tunnin verran. Leipä säilyy parhaiten jääkaapissa.
Joka joulu pitää myös kokeilla muutamaa uutta jouluista ruokaa, jälkiruokaa tai leivonnaista. Meillä on pyörinyt pari viikkoa jääkaapissa paketillinen tummia luumuja, jotka ovat niin happamia, ettei niitä pysty syömään naama peruslukemilla. Niinpä päätin kokeilla MeNaisten jälkkäriohjetta ajateksella, josko mausteliemen kanssa luumut huuhtoutuisivat paremmin kurkusta alas:
Luumut mausteisessa valkoviinikylvyssä (MeNaiset 49/14)
12 tuoretta luumua
1 klementiinin kuori suikaleina
1 sitruuna
3 dl vettä
2,2 dl valkoviiniä
3 dl sokeria
2 vaniljatankoa
1 laakerinlehti
10 mustapippuria
Valmista ensin mausteliemi. Vuole klementiinin ja puolikkaan sitruunan kuori suikaleiksi. Purista molemmista sitruunanpuolikkaista mehu. Yhdistä ainekset kattilassa, kuumenna ja keitä hiljalleen poreillen 5 minuuttia. Halkaise luumut ja poista kivet. Lisää luumut kattilaan ja hauduta alhaisella lämmöllä noin 20 minuuttia tai kunnes luumut ovat pehmenneet. Anna jäähtyä yön yli. TArjoa kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.
Namskis hyvää tuli!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Pienikin kommentti ilahduttaa!