sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Sunnuntaileipää

Tänään tuli kokeiltua ensimmäistä kertaa pataleipää, jonka taikinan tosin tein jo edellisenä iltana. Samalla tuli korkattua neljä vuotta sitten häälahjaksi saatu Sarpanevan pata (sori kaverit, en tiedä miksi tuo pata on jäänyt olkkarin vitriinikaappiin pölyttymään, mutta lupaan käyttää sitä tästä lähtien vähän useammin). Leivästä tuli oikein hyvää, rapeakuorista, mutta sisältä pehmeää - täytyy tehdä siis toistekin!



Tämän reseptin mukaan tein:

Pataleipä (Lähde: Pirkka)

3 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
3 1/2 dl vehnäjauhoja
4 dl vettä
1 tl kuivahiivaa
1 1/2 tl suolaa
1/2 dl auringonkukansiemeniä

1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi ja sekoita nopeasti (älä vaivaa taikinaa). Peitä taikinakulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-16 tunniksi.
2. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile pyöreäksi leiväksi. Älä vaivaa taikinaa vielä tässäkään vaiheessa. Anna leivän kohota leivinliinalla peitettynä noin 30 minuuttia.
3. Laita kannellinen valurautainen pata (tilavuus noin 3 litraa) kylmään uuniin ja anna uunin kuumentua 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, lisää leipä kuumaan pataan ja peitä pata kannella. Paista leipää kannen alla noin 30 minuuttia. Poista kansi ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.
4. Kumoa leipä jäähtymään hetkeksi ritilän päälle. Kuori pysyy rapeana, kun et peitä leipää leivinliinalla.

2 kommenttia:

  1. Hyvä, että pata tuli vihdoin käyttöön:-)! Sain itsekin samanlaisen joululahjaksi vuosi sitten, eikä se ole montaa kertaa uunissa ollut. Tätä pataleipää on kyllä pitänyt kokeilla - tarttunen toimeen joku viikonloppu!

    VastaaPoista
  2. Oli kyllä ihanan simppeli ohje, kokeile ihmeessä! Mulla on pätkä sisäfilettä pakastimessa odottamassa, taidanpa heittää sen seuraavaksi pataan. Niin ja hei sitä hirvipataa vois joskus haudutella porukassa?!

    VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa!